Снимка: Istock

Връзки без конфликти и несъгласия не съществуват. При поява на конфликтна ситуация е изключително важно да контролирате емоциите си и да реагирате адекватно. Ако не съумявате да го правите, когато се скарате с партньора си, с течение на времето отношенията ви може да се влошат, дори до степен, водеща към раздяла.

Начинът, по който партньорите се държат по време на конфликт, спор, дори скандал, е от голямо значение за това колко здравословна и продължителна ще е връзката им. Ако се наранявате, ако казвате неща, за които после съжалявате и които не се оправят с извинение, това ви тласка към пропаст, която с времето ви отдалечава все повече един от друг.

Как да успявате да се контролирате по време на конфликт?

Отдръпнете се, не бързайте да казвате всичко, което ви дойде наум

За да се предпазите от това да кажете нещо, за което ще съжалявате след това, е важно да се отдръпнете и да не бързате с реакциите. Реагирайте след като сте премислили нещата и сте се успокоили. Невинаги това е възможно, разбира се, но е важно да не прибързвате с думите и реакциите. Необмислените реакции могат да ви накарат да кажете нещо, което не мислите или което ще нарани твърде много партньора ви, а тежките думи не се забравят лесно.

Поемете дълбоко въздух и бройте минимум до 10

Старото, но златно правило да поемете въздух и да броите поне до 10 важи с пълна сила. Ако си наложите да го спазвате при всяка възникнала конфликтна ситуация, ще ви е по-лесно да се възпрете от твърде емоционална моментна реакция, за която ще съжалявате впоследствие.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase