Снимка: Unsplash

Сексът след раждането често бива избягван от много жени. Причините да не ви се прави секс могат да са много. Нито една от тях обаче не означава, че сте спрели да обичате партньора си.

Доктор Дженифър Уайдър обяснява в своята книга „Наръчник за оцеляване на младата майка“ защо нямате никакво настроение за „това“.

Съществуват много обяснения защо младите майки нямат желание за секс след раждането на бебето. Навярно това състояние е неприятно както за вас, така и за партньора ви. Но не се отчайвайте: нормално е. Ето някои причини за понижено либидо:

Непостоянни нива на хормоните

След раждането на бебето нивата на естроген и прогестерон падат, което може да доведе до понижаване на либидото. Ако кърмите, хормонът пролактин се поившава, което пък потиска образуването на другите хормони и допълнително намалява желанието за секс. Могат да минат месеци, преди хормоните ви да си върнат стойностите отпреди забременяването.

Умора

Излишно е да се споменава, че младите майки често страдат от преумора. Само че умората и изтощението могат да причинят повече поразии в организма ви, отколкото предполагате. Неспокойният сън нощ подир нощ може да доведе до стрес, потиснато настроение, неспособност за взимане на решения, влошени имунни реакции и в края на краищата – нежелание за секс.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase