Снимка: Reuters

Има много жени със значими дела, които заслужават да бъдат включени в списъка на жените, променили завинаги историята. Имена, които са били велики лидери, творци, изобретателки, борци за мир, пример за доброта и саможертва. Споделяме една малка част от тях. 

Без техните дела и това, което са оставили след себе си, светът нямаше да бъде същият. Въпреки че списъкът започва с млада дама, която по-скоро е дете, тя заслужава да бъде споменавана сред големите. 

Анелизе Мари Франк 

Въпреки че умира твърде млада, смелостта на Анелизе Мари Франк остава завинаги в историята. Франк е известна като момичето, което документира в личния си дневник преживяванията в гоненията и Холокоста през Втората световна война. Дневникът й е отпечатан и публикуван на повече от 60 различни езика, а тя умира едва 15-годишна в концлагер. 

Мария Кюри 

Тя е първата жена, която печели Нобелова награда за пионерските си изследвания за радиоактивността. Полският физик и химик е и първата жена професор в Университета на Париж. Мария Кюри е и основател на институтите „Кюри“ в Париж и във Варшава, които са центрове на медицински изследвания и до днес. 

Вирджиния Улф 

Вирджиния Улф е феминистка писателка, която твори през 20-и век, известна с романа си „Mrs Dalloway“. Като социален мислител, Улф се опитва да доведе до промяна, която да доведе равни права между половете.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase