Снимка: photl.com

Вероятно сте забелязали, че двойките, които имат дългогодишна връзка, започват да си приличат в даден момент. Някои дори биват бъркани с братя и сестри. 

Хората са склонни да избират партньори, които приличат в известна степен на тях. Освен това, с течение на времето чертите на лицето започват да придобиват сходен облик. Защо това е така? 

Свикнали сме да смятаме, че противоположностите се привличат. Това може и да е така, вземайки предвид характерите и темперамента, но учените са забелязали интересна закономерност във външния вид, която се проявява при много двойки в световен мащаб. 

Последните проучвания са установили, че сходството във външния вид е важен фактор за първоначалното привличане. Изследването е проведено от учени от университета в Илинойс. То установява, че всъщност хората най-често са привлечени от други хора с наподобяващи техните черти на лицето. 

Това се обяснява с вродената склонност да търсим някой, който ни е познат, някой, на когото можем да се доверим. Кой е този някой, ако не ние самите! 

Още по-интересното е, че двойките, които си приличат визуално, са по-склонни да имат дълготрайна връзка, да се доверяват един на друг по-пълноценно и да се радват на по-безоблачно съжителство. 

Според психолози от университета в Мичиган, по-възрастните двойки постепенно започват да си приличат доста, защото хората с тясна връзка помежду си са склонни да имитират несъзнателно изражението на другия.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase