Снимка: freeimages.com

 До към края на 16 - и век всички са „знаели“, че Слънцето и планетите се въртят около Земята. Всички отново са „знаели“, че епидемичните болести като холерата, например, се причиняват от огромни мъгляви облаци, носещи мръсни и гниещи частици. 

До началото на 20 век лекарите са мислели, че пускането на кръв от тялото е единственият начин да намалят кръвното налягане или да изчистят смъртоносни инфекции от организма. 

По същия начин и ние днес си мислим, че знаем много неща, но всъщност се оказва, че се доверяваме на закоравели митове, които се предават с поколенията. Но много от нещата, които си мислим, че знаем, се оказват напълно погрешни, въпреки уж научното им звучене. 

Кои са тези най-разпространени погрешни схващания, на които повечето от нас се доверяват? 

„Ако излезете с мокра коса посред зима, ще се разболеете“ 

Много майки казват това на децата си. Типично е да чуете, че слагането на шапка ще ви предпази от зимните настинки и грипове. Всъщност, истината е, че това няма никакво отношение към механизмите на разболяване според специалистите, пише Mother Nature Network. 

Мокра или суха коса – няма никакво значение, ако болестотворните микроорганизми са ви нападнали, единственото, което има значение, е дали имунната ви система е силна в този момент.  

Но мократа коса сама по себе си не е причина да се разболеете. 

„Захарта прави децата щури“ 

Всички „знаем“ това. Възможно е разпространението на този мит да се дължи на факта, че захарта дава силен и внезапен прилив на енергия. Възприятието на това кара почти всички родители да са убедени, че сладкишите карат децата им да лудеят и играят щури игри, а не самият им детски темперамент.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase