Кадър от филма "Американски психар"; Снимка: outnow.ch

Едва ли някой ви е съветвал да се държите като психопат, за да успеете повече в живота или в кариерата си, тъй като това звучи доста нелогично. В края на краищата едва ли има работодател, който да иска да назначи на работа Ханибал Лектър или пък човек, който да иска да живее с него под един покрив.

Идеята обаче, че поведението на психопат реално може да ви помогне в някои аспекти от живота, е част от книгата за самопомощ „Ръководство за успех“ (The Good Psychopath's Guide to Success) на психолозите Анди Макнаб и Кевин Дътън.

Те се опитват да развенчаят мита, че всички психопати са лоши. Според тях много военни, хирурзи, мениджъри, банкери и адвокати имат някои психопатични черти в характера си, но ги впрягат по начин, който да е добър за кариерата им. Тези черти от характера включват безпощадност, безстрашие, импулсивност, силно фокусиране върху нещо, липса на съчувствие, голямо самочувствие и липса на разкаяние.

Вижте в кои ситуации тези отрицателни черти могат да ви помогнат във всекидневния живот:

В бизнеса

– Способност за маниакално съсредоточаване

Повечето психопати са заложници на някаква маниакална своя идея, която ако е свързана с постижения в работата им, никак няма да им е излишна. Тези хора са способни да блокират всякакво чувство на съпричастност или друг вид опасения, които могат да възпрепятстват реализирането на въпросната идея.

– Безстрашие

Липсата на страх, която е типична за психопатите, би могла да помогне на човек доста на работното му място. Когато един служител действа под напрежението на страх, той невинаги взима правилните решения. Тоест, липсата на страх може да бъде голямо предимство в службата.

– Липса на емпатия

Съчувствието не е добро качество в света на бизнеса, защото прави човек по-мекушав. В корпоративния свят хората трябва да бъдат малко или много безпощадни, ако искат да успеят и да натрупат пари и да не се разкайват излишно, в случай че наранят/засегнат някой свой конкурент.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase