Снимка: photl.com

Жлъчката е орган, разположен под черния дроб, в горната дясна част на корема под последното ребро. Тя има особено важна функция, тъй като помага на тялото да смила мазнините, които приемате с храната. Черният дроб отделя жлъчни сокове, които се съхраняват в жлъчния мехур. 

След консумацията на определена храна или напитка, храносмилателният процес е започнал, а с това и работата на жлъчния мехур. Често дори и да нямате камъни в жлъчката или други здравословни проблеми свързани с нея, прекалената консумация на определени храни може да я раздразни. 

В следствие на това вие може да усетите тежест, леко парене или болка от дясната страна на корема, да имате гадене, липса на апетит или горчив вкус. В тези случаи винаги е добре да се консултирате със специалист, особено, ако симптомите зачестят или се усилят. 

Но вижте на какво е добре да обърнете внимание. Не изключвайте напълно тези храни от менюто си, но и не прекалявайте с приема им. 

Месо с високо съдържание на мазнини 

Тлъстите меса, каймата, беконът и колбасите са едни от храните, които след консумация могат да раздразнят жлъчния мехур. Когато консумирате от тях жлъчката трябва да работи извънредно и количеството жлъчни сокове, които тя отделя да бъдат в повече, за да може да се справи с тези тежки мазнини. В резултат на това вие усещате тежест и напрежение в дясната част на корема си.

Пържени храни 

Логично след мазните меса е да споменем и пържените и мазни храни, които също дразнят жлъчния мехур. Към пържените храни спадат не само пържените картофки и панираното пиле, но и пържените яйца.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase