Снимка: sxc.hu

Вие може да харесвате работата си и да се чувствате удовлетворени от нея, но наясно ли сте дали има някакви рискове, които тя крие? Има професии, които са откровено опасни и застрашават живота на човек, докато други могат да бъдат вредни за здравето, но хората изобщо да не си дават сметка за това.

Според скорошно изследване например 40 на сто от австралийските работещи може би са изложени на химикали, които повишават риска от рак. Слънчевата радиация, цигареният дим и дизеловият двигател застават на първо място в списъка на най-често срещаните болестотворни източници.

Ето и кои са най-рискованите професии, що се отнася до здравословното състояние на човек:

1. Земеделци

Благодарение на физически активния начин на живот, земеделските производители са склонни да имат по-нисък коефициент на смъртност от често срещани заболявания като сърдечносъдовите, например. Въпреки това земеделците са изложени на по-широка гама от опасни химикали, включително пестициди, изпарения на газове, торове, както и животински вируси и прах.

2. Строителни работници

Освен падащите предмети и рискованата работа с машини, това не са единствените опасности, пред които се изправят строителните работници. Според Американската белодробна асоциация около 1,3 милиона строителни работника са изложени на азбест. С течение на времето малки влакна от азбест се натрупват в техните дробове, което може да доведе до състояние, наречено азбестоза. То засяга бронхо-белодробната система. Всъщност човек може да се разболее до след 5 или дори 30 години, след като е бил изложен на азбест.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase