Снимка: Dreamstime

Доволни ли сте от сексуалния си живот? Ако отговорът е "Не", то знайте, че не сте сами. Ново изследване показва, че милиони британци трудно намират време и мотивация за ласки с половинката си. Близо 40% от участниците в него смятат, че сексуалният им живот може да е по-добър.

Либидото на всеки един човек е различно. Ала ако забележите, че има рязка промяна в поведението, сексуалните способности или желанието на партньора ви за интимност, то си струва да разследвате по-сериозно причината, защото тя може да е психологическа или дори физическа, казва д-р Майкъл Перинд, специалист по сексология.

„Казано общо, ако човек има добър сексуален живот, това е индикация, че и здравето му е в ред. Ниското либидо или еректилната дисфункция може да са причинени от непроявили се все още болести като диабет например", добавя експертът.

Ето и някои от най-разпространените убийци на страстта под завивките и как да се справите с тях:

Студени крака

Изненадващо, начин да повишите либидото на дамата е просто като ѝ сложите чорапи в леглото. Изследване, направено от университета в Грьонинген, показва, че 80% от дамите, участващи в него, са достигнали до оргазъм, след като са си сложили чорапи. При босите представителки цифрата е била 50%.

Ръководителят на изследването Герт Холстедж смята, че достигането на „върха" при жените е свързано с усещането им за комфорт и сигурност. Участъците в мозъка, отговорни за раздразнението и страха - амигдалата и префронталния кортекс, трябва да бъдат деактивирани, за да може дамата да получи оргазъм.

„Комфортната среда, включваща и подходяща стайна температура, е важна, за да я накарате да се отпусне", казва той.

Медикаментите, борещи се с оплешивяването

Някои мъже се притесняват, че плешивостта може да ги направи по-малко атрактивни в очите на срещуположния пол. Но хапчетата и други продукти за лечението ѝ са далеч по-опасни в леглото. Д-р Радха Могдил (специалист по сексуалното здраве в Лондон) обяснява следното: „Много мъже идват и ме питат за финастерид - лекарство, което лекува плешиви петна, но след като им обясня, че то може да блокира производството на тестостерон и да намали либидото им, променят мнението си".

Миналогодишно изследване върху финастерида показва, че то причинява еректилна дисфункция, която може да продължи до 40 месеца след спирането на медикамента.

Слабо обоняние

Един аромат може да подейства като афродизиак. Затова и обонянието е важно за силата на либидото. То е едно от сетивата, с което установяваме, че харесваме даден представител на другия пол.

Миналогодишно изследване на университета в Гьотеборг, Швеция показва, че мъжете с аносмия – загуба на обонянието – имат по-малък брой сексуални партньорки от средно приетата бройка за представител на силния пол.

Причината е, че ние подсъзнателно използваме миризмите, за да разпознаем другите.

„Много от социалните сигнали се транспортират от обонятелния канал, а при тези мъже той не функционира", казва Илона Крой, автор на изследването и психолог в университета.

Миризмата е важна и за да се уловят феромоните на партньора – ароматите, които тялото на другия излъчва чрез потта си. Изследване на института Каролинска в Швеция обяснява, че миризмата на тестостерона и естрогена отключва в мозъка центровете, отговорни за настроението и сексуалното поведение.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase