Ким и Крис през 2011 г.; Снимка: Getty Images

ероятно помните, че риалити звездата Ким Кардашиян беше омъжена за баскетболиста Крис Хъмфрис. Шумният им брак просъществува едва 72 дни, но затова пък на нея ѝ отне доста повече време да се разведе със спортиста (което се случи наскоро).

Какво общо има между краткия брак на Ким и бизнеса, ще попитате?. Ами точно от него можете да научите много полезни неща на тема "как да бъдете по-успешен ръководител".

В действителност, според специалистите, има само четири вида поведения, които могат да предвидят кои двойки ще имат по-продължителен семеен живот и то с 93 % точност.

Става въпрос за обезпокоителния квартет - неуважение, критика, самозащита и протакане (всички те присъстваха в отношенията между Кардашиян и Хъмфрис и са заснети в различни предавания от нейното риалити шоу).

Избягването на тези четири вида поведения може да бъде добра стратегия, както в брака, така и за всеки лидер, който иска да подобри комуникацията си със своите подчинени.

Ето какво можете да направите, за да ги избегне в бизнеса си:

1. Избягвайте да демонстрирате презрение като изграждате култура на признателност.

Презрението е мощен микс от гняв и отвращение. За да го избегнете, трябва да му противодействате с неговия антипод - уважението. Това може да означава да отпускате бонуси за лични постижения на някои свои служители и да им изказвате своето възхищение за тяхната, добре свършена, работа. Това ще им покаже, че вие, като лидер, очаквате същия вид отношение в замяна.

2. Критикувайте действията, а не хората, които стоят зад тях.

Разграничавайте личната критика, която всички хора приемат трудно и считат за груба, с основателното недоволство от някакви резултати.

Има една стара поговорка, която гласи: "Хвали пред хората, критикувай насаме". Ако критикувате подчинените си пред целия екип, вие насърчавате културата на презрението. Подобно отношение изглежда винаги като лична атака и буди съмнения. Ако имате да им казвате нещо, което би ги засегнало, направете го на четири очи. Пред екипа можете да критикувате не добре свършената работа и лошите резултати, но без да визирате някого конкретно.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase