Снимка: sxc.hu

В световен мащаб милиони хора останаха без работа през последните години на стагнация и вероятно още много други ще изгубят работата си. Дори и в добри времена, когато човек остане безработен, след съкращение, той малко или много се потиска, а какво да кажем за настоящата ситуация, в която не е ясно дали изобщо ще си намери работа.

Това несъмнено е едно от най-трудните преживявания, с които един възрастен човек може да се сблъска. Много от хората, които остават без работа, се депресират, защото финансовият натиск се отразява зле на цялостния им живот и ги кара да чувстват безнадеждност и срам.

Все пак има начини за справяне с тези трудности. Може би не всички от тях ще проработят, но поне ще ви помогнат да останете фокусирани върху грижите за себе си. Нека да ги разгледаме.

Осъзнайте, че имате право да се чувствате ядосани, тъжни, тревожни и дори безнадеждни. Трябва да изкарате от себе си тези чувства, защото само така ще можете да ги отстраните от себе си. Това, че изразявате болезнените си емоции явно, не означава, че нямате намерение да направите нещо, за да подобрите ситуацията.

Приемете, че имате проблем. Да протестирате, да се ядосвате, да бъдете възмутени – това са физическите реакции на ситуацията. Но те само ще ви накарат да се чувствате по-зле. По-важното е да приемете, че съществува реален проблем, който изисква вашата мобилизация, за да можете да го преодолеете по-бързо. Можете да бъдете обидени на съдбата, но това няма да ви помогне особено. Трябва да се опитате да извлечете най-доброто от тази лоша ситуация.

Нормализирайте проблема. Вие не сте сами и не е дошъл краят на света. Толкова много хора са били безработни или са такива в момента, че само ако се замислите, ще се сетите за такива сред близките и познатите си.

Не забравяйте, че основната ви работа е да си търсите работа. Подобно на много хора изпаднали в депресия след изгубването на работата си, може и вие да се изкушите от пасивността и изолацията. Това само ще ви накара да се чувствате още по-зле.

Всеки ден трябва да правите по-нещо, което да ви доближава към целта „намиране на работа". Търсете в интернет, свържете с приятели, роднини и бивши колеги, използвайте свободното си време в придобиване на нови умения и т.н. Ограничете времето за търсене на работа в определени часове през деня, за да имате време и за други дейности.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase