Снимка: outnow.ch

Дори да притежавате страхотни качества и лидерски умения, винаги е полезно да черпите познания от някой по-опитен човек. Хубавата новина е, че може да получите знания от много източници, стига да сте попаднали в подходящата сфера от контакти.

Обикновено шефовете са натоварени с най-големите отговорности. В даден момент обаче, задачите могат да се превърнат в истинско бреме. Точно тогава е добре до вас да има подготвен човек с познания в широки категории като финанси, стратегии, човешки ресурси и продукти. Ето и с какво по-конкретно може да ви помогне един ментор:

1. Индустриална визия. Един наставник с по-широк поглед над пазара може да ви препоръча в каква посока е по-ефективно да насочите развитието на компанията си. Това ще ви донесе не само професионални успехи, но и много материални изгоди. В сложната икономическа ситуация, в която се намира пазарът в момента, винаги е добре да имате компетентно лице до себе си.

2. Партньорства и инвестиции. Менторът може да ви насочи в какво би било успешно да се инвестира. Това може да се отнася за мащабни проекти като купуване на малка компания или пък по-малки цели като намиране на ключово място за развиване на бизнеса ви. Всички тези ключови решения са сложни и не всички лидери имат нужният опит, който да им гарантира правилното решение.

3. Набиране на капитал. Има хора, които могат да ви помогнат да преразгледате активите си, както и да управлявате по-добре разходите си. По този начин дори може да увеличите печалбата си. Друг начин за допълнителни доходи е намирането на капитали от инвеститори например.

4. Наемане и уволняване. Как решавате кой служител да назначите на работа и от кой нямате нужда вече? При една по-малка фирма именно подборът на служители може да се окаже главен фактор. В зависимост от капацитета на служителите, с които разполагате, вие ще имате възможност да развивате работата и компанията си или пък точно обратното. Компетентният наставник може да ви помогне в подбора на работниците.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase