Снимка: sxc.hu

В много компании работят хора от няколко поколения. Това не е нещо необичайно. Все още обаче ситуацията „по-млад шеф“ се приема с недоверие от подчинените. Дали заради съмненията им в уменията на по-младия шеф или защото тайно се надяват те да са на неговото място. Каквито и да са съображенията, има начини как да се справите със ситуацията. Ето и девет от тях:

1. Гледайте на по-младия ви шеф, както бихте гледали на всеки шеф

На първо място го уважавайте. Той/тя е на тази позиция, защото има качествата да бъде там. Вместо да негодувате, съсредоточете усилията си върху това как най-добре може да допринесете в работата ви.

2. Фокусирайте се върху добрите страни на това да имате по-млад шеф

Ако мислите негативно, вие ще продължавате да се чувствате неудобно. Затова вижте плюсовете – енергия, динамика, свежи идеи, нови перспективи. Всичко това може да генерира именно един по-млад шеф.

3. Ревизирайте уменията си

Вие имате две много важни качества – зрялост и опит. Използвайте ги, за да докажете, че сте ценен кадър и дори шефът ви може да научи нещо от вас. Покажете, че може да се справяте с по-сложните задачи, че имате мрежа от контакти в дадената област. Всичко това няма как да не бъде забелязано.

4. Актуализирайте уменията си

Ако сте отсъствали известно време от работа (по майчинство, например), когато се върнете в офиса, със сигурност ще има какво да наваксвате и с какво да обогатите познанията си. Запишете се на курсове, никога нищо допълнително няма да е излишно.

5. Говорете за уменията си

Не се притеснявайте да говорите за областите, в които сте добри. Без излишно самохвалство обаче споделете за предишните си успешни проекти или сделки. Споделете и с какво може да бъдете полезни сега.

6. Обличайте се добре

Това, че сте по-възрастен, не означава, че не трябва да бъдете в крак с новите тенденции. В никакъв случай обаче не се опитвайте да подражавате или още по-зле - да копирате шефа си. Съобразявайте се с възрастта си, но все пак не забравяйте, че трябва да изглеждате стилно и модерно.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase