Снимка: fancycrave1 от Pixabay

В словенския град Марибор вече отвори врати първото кафене от ново поколение с нулеви отпадъци. То се присъединява към мрежата Zero Waste Slovenija (Зиро Уейст Словения) и в него отпадъците са сведени до минимума.

Кафенето генерира само 60 грама отпадъци на клиент, а цялото заведение произвежда по-малко отпадъци от едно средно словенско домакинство от трима души, пише БТА.

Кафенете се управлява от музикалната организация KUD Coda, която е ангажирана с намаляване на отпадъците в сектора на ресторантьорството и организирането на събития, откакто пое кафенето преди година. Така в заведението бутилирана вода не се предлага, а само такава от чешмата. Няма и никакви напитки в пластмасови бутилки. За чайовете се използват чаени листа. Клиентите, желаещи да вземат кафе за навън или вкъщи, ще трябва да носят собствена чаша.

Кафенето анализира и измерва отпадъците си в продължение на 19 дни. За това време са произвели 65,9 кг отпадъци. Стъклото представлява по-голямата част от отпадъците – 40%, следвано от биологични отпадъци (19%), хартия и опаковки (по 15 %) и смесени отпадъци (11%). Освен бутилките за еднократна употреба, едно от най-големите предизвикателства в сектора на ресторантьорството са фасовете, които в случая на кафенето в Марибор представляват по-голямата част от смесените отпадъци.

От екоорганизацията “Еколози без граници” съобщават, че заведението е подписало споразумение с доставчиците за повторно използване на бутилки.

Кафето е обзаведено с мебели и техника втора употреба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase