Снимка БГНЕС, архив

Стотици френски служители по сигурността се опитаха да възстановят реда в тихоокеанската територия на Нова Каледония в събота след пета нощ на безредици, грабежи и размирици. Групи от тежко въоръжени френски морски пехотинци и полиция патрулираха в столицата Нумеа, където улиците бяха пълни с отломки от поредната нощ на насилие, която вече уби петима души и рани стотици. Репортери на АФП в градския квартал Магента видяха изгорени превозни средства и сгради с фаланга от полиция за борба с безредиците на мястото, опитваща се да възвърне правителствения контрол. Има още един убит и поне двама ранени.

През нощта жителите съобщиха, че са чули стрелба, дрънчене на ротори на хеликоптери и "масивни експлозии" - нещо, което изглеждаше като газови туби, взривяващи се в сграда, която беше запалена.

Размириците пламнаха заради икономически трудности, социално напрежение и най-вече политическа битка между предимно местни активисти, подкрепящи независимостта, и властите в Париж. Френските власти обвиниха сепаратистка група, известна като CCAT, че стои зад безредиците. Десет активисти, обвинени в организирането на насилието, са поставени под домашен арест, според властите. Територията е „на разрушителен път“, предупреди местният министър Ваймуа Муливава в събота, като каза на замесените, че „наказвате само себе си“.

CCAT в петък призова за "време на спокойствие, за да се прекъсне спиралата на насилието". Въпреки този призив, 81-годишната жителка на Нумеа Ани също съобщи, че е чула силни експлозии през нощта. Тя каза, че насилието през седмицата е по-лошо от бурните 80-те години на миналия век, когато имаше политически убийства и вземане на заложници. Това време евфемистично е наричано „Събитията“. „По-лошо е, отколкото по време на Събитията. По това време нямаше толкова много оръжия“, каза тя. /БГНЕС, АФП
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase