Кадър: YouTube

Британският крал Чарлз Трети представи първия си официален портрет след коронацията, която беше през май миналата година.

Художникът Джонатан Йео изобразява крал Чарлз на яркочервен нюансиран фон, облечен в униформата на уелската гвардия, с пеперуда точно над рамото му.

"Подобно на пеперудата, която съм нарисувал да лети над неговото рамо, този портрет се е развил подобно на ролята на субекта в нашия обществения живот", казва в изявление 53-годишният Йео, който е рисувал покойния баща на Чарлз - принц Филип. "Целта ми беше също така да направя препратка към традициите на кралския портрет, но по начин, адекватен за монархията през 21-и век, преди всичко да предам дълбоката човечност."

Портретът, открит в Бъкингамския дворец, е поръчан през 2020 г. за предстоящата след две години 50-годишнина на членство на тогавашния принц на Уелс в благотворителната Drapers' Company, предоставяща безвъзмездни средства, уточниха от двореца.

Джонатан Йео е рисувал също британския телевизионен водещ и естествоизпитател Дейвид Атънбъро, носителката на "Оскар" Никол Кидман и бившия министър-председател Тони Блеър.

Творбата с маслени бои върху платно се очаква да бъде изложена в Drapers' Hall в Лондонското сити - финансовия район на столицата, от края на август, съобщиха от двореца.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase