Снимка: ЕПА/БГНЕС

 „За да продължи Северна Македония по успешния си път към присъединяването към ЕС, от първостепенно значение е страната да продължи по пътя на реформите и пълното спазване на своите обвързващи споразумения, включително Споразумението от Преспа“, написа фон дер Лайен в публикация в социалната мрежа X.

Изказването на Урсула фон дер Лайен идва след клетвата на новия президент на държвата Гордана Силяновска, след като тя нарече държавата само “Македония”, а не с цялото ѝ конституционно име. Реакция направи и министърът на правосъдието Кренар Лога, който каза в социалната мрежа, че “незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска нищожна”.

В знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента по време на инаугурацията на Силяновска, предаде БТА. Гръзкото външно министерство пък определи поведението на Силяновска като открито нарушение на Преспанския договор.
 
По-късно дипломатическата служба на Европейския съюз излезе също с изявление: „ЕС съжалява за факта, че новият президент на Северна Македония, президентът Силяновска-Давкова, не използва конституционното име на страната по време на церемонията по полагане на клетва днес. ЕС припомня значението на пълното спазване на съществуващите, правно обвързващи споразумения, включително Споразумението от Преспа.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase