Снимка: JohnyVid от Pixabay

Измененията на климата поставят пред изпитание и производителите на авокадо. То стана популярно в последните години като суперхраната, богата на фибри и ползени мазнини. Авокадото разчита на много вода, за да може да расте, а това го прави много уязвим в по-горещ, по-сух и по-податлив на суша свят, предаде ДПА.

Благотворителната организация Christian Aid ("Крисчън ейд") споделя в доклад, че площите с авокадо се очакват драстично да намалеят с между 14 и 41% до 2050 година, а с това ще се увеличи и цената на авокадото. В момента Мексико е най-големият производител на авокадо. Местните там хапват много и популярното гуакамоле, което се прави именно от авокадо.

Очаква се в Мексико площта за гледане на авокадо да се намали с около 30% до 2050 година. Всичко зависи и от повишаването на средната глобална температура бъде ограничено до под 2 градуса по Целзий, и до 43%, ако се увеличи до 5 градуса по Целзий, се казва в съобщението, цитирано от БТА.

Онър Елдридж, експерт по устойчиви храни и автор на Дебата за авокадо споделя, че за едно авокадо е нужно средно около 320 литра вода. "Следователно производството на авокадо става все по-скъпо и тези разходи вероятно ще бъдат прехвърлени на потребителя, повишавайки цената, която плащаме за нашето гуакамоле", предупреждава тя.

Christian Aid призовава правителствата да се ангажират със спешно намаляване на емисиите, да ускорят енергийния преход и да се ангажират с предоставянето на повече помощ за климата на развиващите се нации на КОП29 тази година в Азербайджан. Организацията също така призовава за повече финансова подкрепа за уязвимите селкостопански райони, в които се отглежда суперхраната.

Професор Карол Уагстаф, декан по земеделие в университета в Рединг, коментира, че проблемът изисква "многостранно решение". "Трябва да възприемем различни системи за отглеждане, които не разчитат на обезлесяване и монокултурно производство – това прави авокадото уязвимо към болести, унищожава качеството на почвата и биоразнообразието и намалява наличието на вода", допълва тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase