Снимка: Pixabay

Най-голямата и прочута река във Великобритания - Темза, е замърсена опустошително с отпадъчни води. Нивата на опасни за хората бактерии в нея са толкова големи, че се наложи отмяната на някои гребни състезания и тренировки по поречието ѝ, предаде Нова телевизия.

Някои нарекоха случващото се национален позор, защото докато французите се готвят да плуват в Сена това лято след 100-годишна забрана, за англичаните става опасно да прекосяват Темза дори с гребни лодки. Причината е, че в реката бяха открити рекордни количества фекалии и наличие на ешерихия коли 10 пъти над нормата. Властите твърдят, че заради обилните валежи през последните месеци пречиствателните станции не са успели да поемат всички отходни води и част от тях са попаднали в Темза непречистени.

Регатата „Оксфорд-Кеймбрид“ е сред най-популярните състезания във Великобритания. Съществува от 1829 г. по поречието на Темза, но за първи път сега бе забранено да се прави ритуално хвърляне в реката на победителите. Участвалите в гребането студенти бяха посъветвани да се измият бързо след надпреварата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase