Снимка БГНЕС

Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню ще създаде специална работна група, която по-добре да защитава жертвите и да наказва извършителите на сексуално насилие в армията. Той обяви това в своя статия, публикувана във вестник „Монд“, съобщи Ройтерс.

Работната група, която ще трябва да преглежда дисциплинарните процедури и „да излезе със строги препоръки за командирите“, ще се води от генерален инспектор на въоръжените сили и жандармерията, предаде БТА.

Инициативата цели решения на въпроса за сексуалния тормоз и злоупотребите в армията  - институция, която традиционно пази тишина по подобни въпроси и която е подложена на засилващ се натиск, след като тази година жени военни започнаха да излизат с разкрития за сексуалното насилие в местните медии, отбелязва Ройтерс.

„Войникът се присъединява към армията на Франция, за да защитава, а не да атакува. Така че, да, да те атакуват сексуално или да се тормозят, дори и да си войник, те прави жертва“, написа Лекорню в статията си.

Решението е взето на фона на по-широка обществена равносметка за сексизма и половото насилие във Франция, подчертано от скорошни нашумели случаи с известни личности от политиката, шоубизнеса, спорта и академичните среди.

До края на месеца работната група ще прегледа мерките за превенция и защита на жертвите, както и санкциите срещу извършителите. След това откритията и препоръките ще се представят пред парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase