Снимка: архив, БГНЕС

Швейцарският Федерален съвет одобри участието на страната в европейската инициатива „Небесен щит“, целяща да изгради интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО) на континента, съобщи Ройтерс.

През 2022 г. Германия даде начало на европейската инициатива „Небесен щит“, за да засили ПВО на Европа. Въпросът придоби първостепенна важност след руската инвазия в Украйна.

През юли миналата година Швейцария подписа декларация за намерение да се присъедини към инициативата, която цели да намали разходите за страните чрез координация на придобиването на системи за ПВО и ПРО като например комплексите „Пейтриът“. Тя цели и координиране в обучението, поддържката и логистиката.

„Дори след подписването на декларацията за членство Швейцария остава свободна да решава докъде и в каква степен планира да участва в „Небесен щит“ и какви системи „земя-въздух“ планира да придобие“, съобщи Федералният съвет в официално заявление.

От началото на руската инвазия в Украйна европейските съседи на неутрална Швейцария засилват натиска си към нея да подкрепи Киев военно, разрешавайки реекспорт на произведеното на нейна територия оборудване.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase