Снимка: архив, БГНЕС

Един от съучастниците в терористичното нападение на коледен базар във френския град Страсбург през 2018 г. получи присъда от 30 години затвор, предаде ДПА.

42-годишният мъж беше признат за виновен, че е помогнал на стрелеца да осъществи терористичните си планове, като го е снабдил с оръжие. Но макар да беше установено, че той е бил наясно със замисъла на нападението, съдът в Париж не го призна за съизвършител.

Още по темата
При нападението бяха убити петима души, а други единадесет бяха ранени.

Четирима заподозрени съучастници на извършителя бяха съдени в Париж от февруари. Твърди се, че всички обвиняеми, които са мъже, са помогнали за набавянето на оръжия.

Съдът осъди други двама обвиняеми, които също са помогнали за набавянето на оръжия, без да знаят за плановете за нападение, на лишаване от свобода от четири и пет години. Тъй като те вече са прекарали дълго време в предварителния арест, останалите им присъди бяха отложени или могат да бъдат изтърпени с гривна на глезена под домашен арест.

Четвъртият обвиняем беше оправдан. Съдебните решения могат да бъдат обжалвани.

29-годишният ислямист Шериф Шекат нападна хора с огнестрелно оръжие и голям нож по уличките и площадите на френския град в предколедната суматоха вечерта на 11 декември 2018 г.

По-късно терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Шекат се е заклел във вярност на "Ислямска държава" във видеоклип. Записът е бил намерен на USB памет в апартамента му.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase