Снимка: БГНЕС

Канада ще предостави над 40 милиона канадски долара (ок. 30 млн. щатски) на чешката инициатива за закупуване на 800 000 артилерийски снаряда от трети страни за Украйна, съобщи министърът на отбраната Бил Блеър, цитиран от Ройтерс.

Канадският принос ще спомогне за осигуряването на няколко хиляди едрокалибрени боеприпаса, каза той. Канада ще дари и 7,5 млн. канадски долара за прибори за нощно виждане, с които да бъдат оборудвани силите на Киев.
Доставката на боеприпаси се оказа от ключово значение за Украйна в третата година от битката ѝ срещу руската инвазия. В момента бойните действия на фронта са се свели основно до изтощителни артилерийски двубои.

Канада пое ангажимент за закупуване на снарядите като част от отбранителен пакт, сключен миналия месец с Чехия, но Отава не беше обявила каква сума възнамерява да задели.

Чешката инициатива за закупуване на 800 000 снаряда за Украйна набра достатъчно средства, предоставени от 18 страни, заяви на 7 март чешкият президент Петър Павел.

Канада преди това дари на Украйна близо 40 000 155-милиметрови боеприпаса, осигурени както от собствените ѝ запаси, така и от покупки чрез американското правителство.

Откакто Русия нахлу през февруари 2022 г., Канада е предоставила на Украйна военна помощ на обща стойност 4 милиарда канадски долара, включително гаубици, танкове и бронирани бойни спомагателни машини, се допълва в съобщението. /БТА, Владимир Сахатчиев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase