Снимка: архив, БГНЕС

Позлатени изкуствени зъби, притежавани от бившия британски министър-председател Уинстън Чърчил, бяха продадени на търг за 18 хил. британски лири (22 800 щатски долара), предаде Би Би Си.

Наддаването, организирано от аукционната къща "Котсуолд", се състоя в град Челтнъм.

Горните протези са носени от Чърчил по време на произнасянето на много от най-известните му речи, включително и на словото "Ще се бием по плажовете".

Изкуствените зъби са специално изработени, за да запазят естественото заекване на бившия британски премиер. Те са били толкова важни, че той е носел винаги със себе си два комплекта, отбелязва Би Би Си.

От аукционната къща "Котсуолд" заявиха, че протезата е нахвърлила повече от два пъти определената й цена от 8000 британски лири.

Уинстън Чърчил е страдал от стоматологични проблеми през по-голямата част от живота си и е загубил няколко зъба на младини.

Изкуствените зъби, за които се смята, че са един от трите или четирите идентични комплекта, са направени за Чърчил, когато той е на 65 години, в началото на Втората световна война.

Позлатената протеза е закупена от британски колекционер, който наддаваше онлайн, отбелязва Би Би Си.

Директорът на аукционната къща Лиз Пул заяви, че зъбите са "сред най-необичайните предмети", които някога са продавали.

"Бяхме напълно възхитени от международния интерес към продажбата на протезата на Чърчил и на други сувенири", за които наддаваха по телефона колекционери в САЩ и Великобритания, каза тя.

Сред другите предметите, обявени за продажба, беше микрофон, за който се твърди, че е използван от Чърчил, за да обяви края на Втората световна война. Той беше продаден за 11 500 британски лири плюс премията на купувача, отбелязва Би Би Си.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase