Снимка: БГНЕС

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли и френският му колега Жералд Дарманен се споразумяха да ускорят разполагането на оборудване за въздушно наблюдение с цел да се намали броят на мигрантите, които пристигат във Великобритания с малки лодки, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

През последните години десетки хиляди мигранти се опитват да достигнат до Обединеното кралство от северното крайбрежие на Франция, като предприемат опасни и понякога фатални опити да преплават с малки гумени лодки по един от най-натоварените морски пътища в света.

Притокът на мигранти се превърна в основен политически проблем за премиера Риши Сунак, който обеща да "спре лодките". Неговото правителство разработи план за депортиране на нелегалните мигранти в Руанда, но този ход се натъкна на сериозни съдебни препятствия.

В изявление на британското правителство, публикувано след последните преговори между Клевърли и Дарманен в Париж, се казва, че двамата министри са приветствали плановете за по-бързото изпълняване на двустранното споразумение, сключено на среща на върха през март миналата година. "Тези планове ще ускорят разполагането на много значимо оборудване за въздушно наблюдение с безпрецедентни нива на покритие, за да могат френските правоприлагащи органи да пресичат опитите за преминаване възможно най-бързо", пише още в изявлението на правителството на Обединеното кралство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase