Снимка БГНЕС

Министър-председателят Риши Сунак обеща, че Великобритания ще "продължи да стои твърдо до Украйна, докато тя се бори с агресията и окупацията"", в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, предаде АФП.

"Министър-председателят представи продължаващата работа на Великобритания за предоставяне на военна и дипломатическа подкрепа на Украйна, включително чрез по-нататъшни доставки на военна помощ", заяви говорител на „Даунинг стрийт“.

Това идва в момент, когато Москва засилва въздушните си нападения срещу Украйна.

Руският президент Владимир Путин обеща да засили ударите след „безпрецедентната украинска атака срещу руския град Белгород“.

По време на разговора им Сунак "поднесе съболезнованията си на всички украинци, убити и ранени при варварските руски въздушни удари през коледния период", заяви говорителят на „Даунинг стрийт“.

"Премиерът каза, че Великобритания ще продължи да подкрепя твърдо Украйна в борбата ѝ с агресията и окупацията през цялата 2024 г. и в бъдеще.

"Лидерите обсъдиха последните събития в конфликта, включително напредъка в Черно море и успеха на украинската противовъздушна отбрана, подсилена от доставените от Великобритания ракети земя-въздух", добави говорителят.

Миналата седмица правителството на Великобритания обяви, че ще изпрати около 200 ракети за противовъздушна отбрана на Украйна след последното засилване на руските удари.

Според Министерството на отбраната ракетите ще попълнят запасите от британски подарени системи за противовъздушна отбрана, които могат да поразяват руски безпилотни самолети и ракети "с невероятна точност". /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase