Снимка: архив, БГНЕС

Регионалното правителство на Канарските острови обяви, че спира учебните занятия в сряда и петък заради очакваните необичайно високи температури на архипелага. Така учениците няма да ходят на училище в продължение на пет дни, тъй като четвъртък е национален празник.

По думите на регионалния министър на образованието Поли Суаре до решението за спиране на учебните занятия се е стигнало, след като през последните дни са зачестили случаите на припаднали деца вследствие на топлинен удар, предаде кореспондентът на БНР в Испания.

В изявление пред медиите бе уточнено, че местните власти вече разработват протокол, който да дава точни инструкции как отделните подразделения да действат при топлинни вълни, като се очаква той да е готов до няколко седмици.

От началото на годината досега това е десетата топлинна вълна на Канарските острови и първата през месец октомври от 1975 година насам, каза говорителят на Държавната метеорологична агенция Рубен дел Кампо.

През предстоящите няколко дни е в сила предупреждение за температури от над 35 градуса по Целзий за всички острови, с изключение на Ла Палма. Едва от вторник следващата седмица се очаква да навлезе атлантическа буря, която ще понижи термометрите. Дотогава рискът от горски пожари е изключително висок поради сухата растителност и необичайните за сезона температури.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase