Снимка: архив, БГНЕС

Германският министър на външните работи Аналена Бербок отмени едноседмичната си обиколка в Австралия, Нова Зеландия и Фиджи заради проблеми със самолета, с който трябваше да отиде там, предаде ДПА.

Вчера заради проблеми със самолета Бербок закъсня с началото на обиколката и остана блокирана няколко часа в Абу Даби, откъдето трябваше да поеме към Австралия  и днес да се заеме с официалната програма на визитата си. Малко след излитането от Абу Даби обаче самолетът на Бербок трябваше да се върне обратно там заради технически проблеми.

Първият неуспешен опит на Бербок да отпътува от Абу Даби за Авсралия беше вчера сутринта. След планирано кацане за презареждане с гориво възникна технически проблем с правителствения самолет, с който министърката пътуваше и той трябваше да се върне в Абу Даби.

Вторият опит за полет продължи също кратко и самолетът Аърбъс A340-300, в който е била минисърката, се върна в Абу Даби в 2,57 ч. местно време поради възникнал технически дефект. Пилотът съобщил, че става дума за същия проблем със задкрилките, който самолетът е имал и вчера сутринта. Той пречел на машината да достигне нормална височина  и скорост на летене.

Пилотът заявил, че е говорил за проблема с тестови пилоти на "Луфтханза" в Германия и те са му казали, че подобен проблем със задкрилките не е имало преди това никога. Самият пилот каза, че точно такъв проблем също не е имал през годините си на пилотиране на самолети. Причината за проблема си оставала мистерия.

"Понякога човек наистина е урочасан", заяви Бербок в първа реакция на проваленото за втори път в рамките на ден отпътуване за Австралия и на обиколката й в трите страни като цяло.

Дипломат номер едно трябваше да посети за първи път в Австралия. Тя планираше да отиде в Канбера и  Сидни. Набелязана бе нейна среща с австралийската й колежка Пени Уонг. Освен това Бербок трябваше да върне предмети, датиращи от колониалната ера, на племето каурна в Австралия. Предметите бяха от колекцията на музея "Граси" в Лайпциг и включваха дървен меч, копие мрежа за риболов и щик, които имаха свещена стойност за каурна.

Не за първи път Бербок има проблеми при пътуване с германския правителствен самолет. В средата на май тя се оказа блокирана в Катар заради спукана гума на колесника на самолета.
(БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase