Снимка: БГНЕС/EPA

Кражбите от хранителните магазини в Обединеното кралство са достигнали рекордни нива през миналата година, съобщава браншова организация, която обвинява престъпните банди и кризата с разходите за живот, предаде АФП.

Асоциацията на магазините за бързооборотни стоки (ACS), която представлява 48 000 магазина, съобщи, че през последните 12 месеца е имало над 1,1 млн. инцидента.

Най-често се крадат стоки с по-висока стойност, като месо, алкохол и захарни изделия.

Отговорните лица често са били пристрастени към наркотици или алкохол или са били част от по-широка организирана група, се казва в нов доклад на ACS.

Търговците на дребно вече поставят устройства срещу кражба на стоки с висока стойност, а в аптеките някои стоки, като например гримове, вече не се излагат на показ поради повтарящи се кражби.

Главният изпълнителен директор на ACS Джеймс Лоуман нарече нивата на кражбите "безпрецедентни", обвинявайки извършителите, които са известни на полицията, но могат да крадат "без страх от наказание".

Полицията в Обединеното кралство е критикувана, че не дава приоритет на някои престъпления, особено на кражбите на стоки с по-ниска цена.

Инфлацията в Обединеното кралство продължава да е упорито висока и със своите 8,7% за 12-те месеца до май е най-високата сред страните от Г-7.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase