Снимка: архив, БГНЕС

В британската столица Лондон се събраха стотици на протест срещу спорното законодателство за мигрантите, докато депутатите го обсъждаха в Камарата на общините, предаде кореспондентът на БНР.

Хората се събраха на площада пред парламента около статуята на Уинстън Чърчил със скандирания: „Какво искаме? Свободен достъп. Кога го искаме? Сега“ и също: „Кой създаде националното здравеопазване? Мигрантите го създадоха“.

Бяха издигнати и много плакати с надписи, приветстващи мигрантите на Острова.

В същото време в парламента депутатите обсъждаха законопроекта на второ четене. Плановете предвиждат да бъдат спрени хора да влизат в Обединеното кралство с малки лодки през Ламанша, за да кандидатстват за убежище, както и да нямат право на повторен достъп, след като веднъж бъдат депортирани.

Законодателството премина второто четене с 312 гласа „за“ и 250 „против“. Някои от депутатите от опозицията излязоха пред парламента и говориха с протестиращите.

59-годишната учителка Денис Толан, пропътувала стотици километри, за да дойде на протеста, е цитирана от „Гардиън“ да казва, че законодателството е „подло, срамно и насаждащо разделение“. Според нея то е в услуга на ксенофобията и не изразява становището на мнозинството британци. Повече от 45 500 души са прекосили Ламанша с малки лодки през 2022 година в сравнение с 28 000 предходната година.

Повече от 160 000 на територията на Обединеното кралство все още чакат решение по своите молби за убежище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase