Снимка: БГНЕС

Молдовският премиер Наталия Гаврилица обяви на брифинг за медиите, че правителството ѝ подава оставка, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Това се случва на фона на информацията, че руски ракети са навлезли във въздушното пространство на Молдова и Румъния.

Гаврилица каза на пресконференция, че "е дошло време да обяви своята оставка" и добави, че никой не е очаквал правителството ѝ, съставено през лятото на 2021 г., "да успее да се справи с толкова много кризи, предизвикани от руската агресия в Украйна".

Управлението на Гаврилица беше белязано от дълга поредица от проблеми. Те включваха остра енергийна криза, галопираща инфлация и няколко тревожни инцидента, като навлизане във въздушното пространство на Молдова на руски ракети, изстреляни срещу Украйна.

Новото правителство ще бъде номинирано от президента Мая Санду, но е необходимо да бъде одобрено от 101-местния парламент на Молдова, посочва АП.

Междувременно Прессекретарят Кремъл Дмитрий Песков заяви, че знае какво е имал предвид президентът на Украйна Володимир Зеленски, съобщил за предполагаемо разкрит "руски план за разрушаване на политическата ситуация в Молдова".

"За това трябва да потърсите господин Зеленски. Ние не знаем за какво става дума", каза той, запитан дали има такъв план или става дума за дезинформация.

По-рано Зеленски заяви, че е връчил на молдовската си колежка Мая Санду документ, наречен от него "руски план за разрушаване на политическата ситуация в Молдова". По думите му този документ е бил засечен от украинското разузнаване и там е посочено кой, кога и чрез какви действия "смята да разбие Молдова" и "сам да поеме контрол над нея".

След изявлението на Зеленски Службата за информация и сигурност на Молдова потвърди, че е получила от Украйна данни за подготвяни действия, целящи дестабилизиране на ситуацията в тази страна.

"Този ​​план разкри кой, кога и как да нанесе фатален удар на молдовската демокрация", уточни вчера Зеленски. "Не знам дали наистина Москва е дала заповед това да бъде изпълнено, но във всеки случай... този план беше много подобен на плана, който те се опитаха да приложат срещу Украйна".

Молдова, малка страна с 2,6 милиона жители, съседна на Украйна и от края на юни 2022 г. кандидатка за влизане в ЕС, е заплашена военно от Русия с присъствието на руски войници на нейна територия, в проруския отцепнически регион Приднестровие.

Мая Санду наскоро обвини Русия, че стои зад трафика на хора, оръжия, стоки и финансирането на антиправителствени демонстрации, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase