Снимка: БГНЕС

Над 80 000 души са ковид починалите в китайските болници от 8 декември 2022 г., когато всички ограничителни мерки бяха ефективно премахнати, съобщи Центърът за превенция и контрол на заболяванията Китай, цитиран от местни и чужди медии.

На 25 декември 2022 г. Държавният здравен комитет на Китай спря да публикува ежедневна статистика за епидемиологичната ситуация в страната. След това центърът започна от 15 януари 2023 г. да публикува седмично резюме, но не за цялото време на пандемията, а само за периода от 8 декември 2022 г. Така от 8 декември 2022 г. до 2 февруари 2023 г. 82 238 души са починали в китайски болници от дихателна недостатъчност, причинена от коронавирусна инфекция или от обостряне на различни заболявания, провокирани от инфекция с COVID-19.

По-рано центровете за превенция и контрол на заболяванията съобщиха, че в края на 2022 г. всеки ден в страната са откривани милиони заразени с COVID-19, пикът е бил на 22 декември, когато са регистрирани 6,94 милиона души с положителни PCR тестове в Китай. Съобщава се също, че пикът на ежедневните смъртни случаи от COVID-19 в китайските болници е настъпил на 4 януари, когато са починали 4273 души.

В същото време най-голямото натоварване на китайските болници е настъпило през втората половина на декември 2022 г. и началото на януари 2023 г.

Експертите отчетоха още, че към 23 януари 2023 г. епидемиологичната обстановка в страната се е подобрила значително. На 7 декември 2022 г. Съвместният механизъм за превенция и контрол на епидемията от коронавирус към Държавния съвет на Китай излезе с изявление за оптимизиране на противоепидемичната политика на фона на острото обществено недоволство от твърде строгата политика на „нулева толерантност“ спрямо заразата. Тази политиа остана най-строгата в света в продължение на почти три години, оказвайки отрицателно въздействие върху икономиката, глобалното производство и вериги за доставки, туризма и междудържавния обмен.

Така от 8 декември бяха отменени универсалните PCR тестове, ограниченията за онлайн и офлайн покупки на антипиретици, безразборните блокирания в предприятия и жилищни комплекси. Властите разрешиха домашна изолация с асимптоматично и леко протичане на заболяването, ускорена бе и ваксинация на възрастни хора.

От 8 януари 2023 г. Китай напълно премахна карантината и PCR тестовете за хора, пристигащи от чужбина. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase