Снимка: БГНЕС

По данни на местните власти Николаев остава в обсега на руския артилерийски огън в продължение на 262 дни, а едва 50 дни избягва бомбардировките.

След това, на 13 ноември, Херсон е превзет от украинските войски и Николаев вече не е част от фронтовата линия на войната.

Дотогава повече от 150 жители на града са убити, а 700 са ранени.

Между 300 000 и 500 000 души са избягали. По данни на областната администрация четири пети от жените са напуснали града, което го превръща в град, населен почти изцяло с мъже.

Милиони украински жени са напуснали домовете си от началото на войната, като някои от тях бягат от това, което ООН в неотдавнашен доклад нарече "тревожно нарастване на насилието, базирано на пола".

"Няма време за паника"

Въпреки повишената си уязвимост, много жени в Николаев отказват да гледат на себе си като на жертви, казва психоаналитикът Ирина Викторовна.

"Те нямат време да изпадат в паника", каза тя, въпреки че призна, че е имало случаи на срив.

Военната заплаха засега е отблъсната, но животът остава несигурен, казаха по телефона жителите на града пред АФП.

Както и на други места в Украйна, прекъсването на доставките на електроенергия, отопление и вода е нещо обичайно, откакто Русия се насочи към гражданската енергийна инфраструктура.

Александра Савицка, която е работила като фризьорка, не се е върнала на старата си работа. Вместо това тя и съпругът ѝ управляват неправителствена организация, която раздава храна и консумативи на войници и цивилни.

Видеоклип в профила ѝ в Instagram показва 25-годишната жена в Херсон, облечена в каска и бронежилетка, след като е раздала храна и хигиенни продукти.

"Животът ми се промени коренно", каза тя по телефона за АФП. "Преди правех жените да изглеждат красиви. Сега съм доброволец. Това е моята работа."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase