Снимка: БГНЕС/ЕПА

Скопие трябва да приеме предложението за деблокиране на евроинтеграцията, да се възползва от възможността и да не допусне да остане пред вратите на ЕС още 17 години.

За това призова управляващите в Скопие премиерът на Албания Еди Рама по повод френското предложение за даване старт на преговорите на РС Македония за членство в Европейския съюз.

"Казвам ви: Приемете го, защото друго предложение няма да има. Това е последното. Не ви трябва да стоите пред вратите на ЕС още 17 години. Вратите трябва да се отворят и по този начин ще може да се обсъждат всички въпроси посредством диалог между България и Северна Македония. Отворете тази врата. Отворете я сега", заяви Рама в интервю за телевизия "Канал 5".

Той подчерта, че сега е моментът да се направи избор.

"Проследих цялата тежка работа, която беше свършена, особено в Мадрид, за да бъдат задоволени притесненията на македонската страна. Президентът Макрон заложи целия си авторитет за 48 часа - ден и нощ и благодарение на добрите ми отношения с него, както и благодарение на Буяар Османи, който беше невероятен в своето търпение, издръжливост и упоритост. Новото предложение е окончателно - трябва да разберете, че е окончателно, и аз силно вярвам, че моментът е подходящ и е абсолютно правилно да приемете и отворите тази врата", каза албанският премиер.

Еди Рама потвърди, че Албания ще настоява да бъде отделена от Северна Македония по пътя към ЕС, ако Скопие отхвърли френското предложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase