Андрей Мелниченко. Снимка: Bloomberg L.P.

Руският милиардер Андрей Мелниченко намери изключително прост начин да защити активите си от ударите на европейските санкции. Той просто предоставил контрола върху две от най-големите компании в света за добив на въглища и производство на торове на... съпругата си. И това, според трима души, запознати със случая и цитирани от Ройтерс, се е случило буквално ден преди Мелниченко да бъде включен в санкционните списъци на ЕС, пише Investor.bg.

Бизнесменът, натрупал състоянието си в енергийната индустрия на Русия в годините след разпада на СССР, прехвърлил акциите на въгледобивната компания СУЕК и концерна за производство на торове EuroChem Group на 8 март, навръх 50-тия си рожден ден, на Александра Мелниченко и така й дал пълен контрол върху двете компании.

До този ден милиардерът управлявал двете компании посредством верига от тръстове и корпорации от Москва и Цуг в Швейцария до Кипър и Бермуда, разкриват правни документи, видени от Ройтерс.

От 2006 г. насам съпругата на Мелниченко е втора в списъка на действителните собственици на двете компании според доверителни документи, споделят тримата запознати източници, които са пожелали да запазят анонимност, тъй като не им е разрешено да говорят публично за активите на двойката. Това означава, че тя би наследила компаниите, ако съпругът й умре, казват те.

След избухването на войната в Украйна Мелниченко започнал да се опасява, че ще попадне в списъците на санкционираните от ЕС бизнесмени и на 8 март уведомил членовете на борда на двете компании, че се оттегля като собственик. Това веднага задействало верига от промени в документацията, все едно че Мелниченко е починал, и съпругата му станала собственик на компаниите.

Бизнесменът и жена му не са открити от Ройтерс за коментар по случая. Говорител на базираната в Русия СУЕК не е отговорил на изпратените запитвания за коментар. Базираната в Швейцария EuroChem е потвърдила, че Александра Мелниченко е заменила съпруга си като действителен собственик.

"След напускането на нейния основател, основната действителна собственост върху тръста, притежаващ 90-процентен дял в глобалната компания за торове, автоматично премина във владение на съпругата му", се казва в изявление на компанията пред Ройтерс.

Цялата история на милиардера четете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase