Снимка: БГНЕС/ЕПА

Швеция не е успяла да интегрира огромния брой имигранти, които прие през последните две десетилетия, което е довело до създаването на паралелни общества и до свързано с организираната престъпност насилие, предаде Ройтерс, позовавайки се на изказване на премиерката Магдалена Андершон.

Много шведи бяха шокирани по-рано този месец, след като в прераснали в насилие безредици бяха ранени над 100 полицаи. Насилието избухна, след като политик с шведско и датско гражданство запали Корана на митинг и се опита да проведе още митинги в няколко квартала с преобладаващо предимно мюсюлманско население. В необичайно прями и самокритични коментари Андершон обвини престъпници за насилието и каза, че на ислямизма и крайнодесния екстремизъм е било позволено да виреят в Швеция. "На сегрегацията беше позволено да стигне толкова далеч, че в Швеция ние имаме паралелни общества. Живеем в една и съща държава, но в напълно различни реалности", каза Андершон на пресконференция.

Броят на родените в чужбина хора в Швеция се е удвоил през последните две десетилетия до 2 милиона или една пета от населението, отбелязва Ройтерс. Социалдемократите на Андершон са били на власт през 28 от последните 40 години, включително през последните осем години.

Андершон заяви, че иска да създаде местни съвети по въпросите на младежката престъпност, където местни служби и полицията да могат да си сътрудничат. Тя предложи и въвеждането на инструменти за осигуряване на оставане на младежите в училищата без съгласието на родителите им. "Интеграцията беше твърде слаба в момент, когато миграцията беше висока. Обществото беше прекалено слабо, ресурсите за полицията и социалните услуги бяха твърде слаби", каза Андершон.

Швеция, в която тази година ще се проведат общи избори, драматично затегна миграционната си политика, откакто страната прие повече мигранти на глава от населението от всяка друга държава в ЕС по време на миграционната криза от 2015 година. Сега нейната миграционна политика е една от най-рестриктивните в блока. Организацията за защита на човешките права "Амнести интернешънъл" разкритикува затягането на шведската политика, твърдейки, че това причинява човешки страдания на мигрантите прави тяхната интеграция още по-трудна./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase