Снимка: БГНЕС

Руските войски подготвят офанзива срещу източния град Славянск в опит да се изтласкат на изток, където да получат подкрепление от други сили в региона на Донбас. Това сочи доклад на мозъчния тръст Институт за изследване на войната в Киев, предаде ВВС.

„Офанзивата на руските сили, настъпващи от Изюм с цел превземане на Славянск, вероятно ще се окаже следващата ключова битка във войната в Украйна“, се казва в доклада.

Ако руснаците не успеят да превземат Славянск, усилията им към превземане на източните части Донецк и Луганск "вероятно ще се провалят", пише в доклада. Според документа руските сили ще продължават да постигат "малък или никакъв напредък" в атаката на регионите.

Експертите от тръста подчертават, че украинските сили продължават да отбраняват Мариупол и най-вероятно с това ще нанесат "тежки жертви" сред руснаците.

„Руските усилия за намиране на заместници на загиналите военни и полеви ремонти на повредената техника едва ли ще увеличат шансовете им за успех", смятат още експертите.

Руските войски са напуснали Черниговска и Сумска области на север. Според документа се очаква те „да напуснат напълно тези региони през следващите дни“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase