Снимка: БГНЕС

Местните власти в окупирания украински град Енергодар казаха, че днес руски войски са разпръснали със сила проукраински митинг и са задържали някои от участниците, предаде Ройтерс.

След като местни жители се събрали в центъра на неголемия южен град, за да обменят мнения и да пеят украинския национален химн, пристигнали руски войници и наблъскали някои от тях в камионетки, съобщи местната администрация в онлайн пост.

„Окупаторите разпръскват протестиращите с експлозии", се казва в отделно съобщение в Телеграм. Споделено бе и видео, на което се вижда как множество зашеметяващи гранати са хвърлени на площад, те се взривяват и се образуват облаци от бял дим, непосредствено до главния културен център на града.

В съобщенията руските войски са обвинени също, че днес са обстрелвали друга част  от града, в резултат на което четирима души са ранени и са на лечение в болница.

Ройтерс не беше в състояние да удостовери автентичността на видеото, нито съобщенията на местните власти.

В Енергодар, град разположен на бреговете на река Днепър в Южна Украйна, живеят работници от близката Запорожка АЕЦ – най-голямата в Европа, която също е окупирана от руски войски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase