Снимка: БГНЕС

Над сто души са задържани по време на репресиите срещу протестиращите срещу ковид ограниченията в канадската столица Отава, съобщава канадската полиция.

По-рано беше съобщено, че са задържани 70 души, предава БГНЕС. В изявление на полицията в Отава се казва, че са задържани повече от 100 души.

Още по темата

"Трябва да напуснете. Трябва да преустановите по-нататъшните незаконни действия и незабавно да отстраните автомобилите и/или имуществото си от местата на незаконния протест. Всеки, който се намира на мястото на незаконния протест, може да бъде арестуван", се казва в съобщение на полицията до протестиращите в Twitter.

В петък сутринта полицията в канадската столица започна операция за прочистване на централната част на града от протестиращи. Ден по-рано бяха арестувани двама организатори на протеста.

Вълната от протести в цяла Канада започна в средата на януари, когато хиляди шофьори на камиони и други демонстранти се събраха в Отава, за да изразят несъгласието си с искането за ваксинация на шофьорите на камиони, преминаващи границата между САЩ и Канада. Оттогава протестът прераства в антиправителствена демонстрация, като различни групи се обединяват срещу министър-председателя Джъстин Трюдо.

В понеделник правителството се позова на Закона за извънредните ситуации, който му позволява да дава разрешение на канадските финансови институции временно да преустановят предоставянето на финансови услуги в случаите, когато доставчикът подозира, че сметката се използва за финансиране на протести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase