Снимка: Pixabay

Париж ще се бори с прекомерното замърсяване и ще засади 170 000 дървета до 2026 г., където има място: по улиците, по площадите, в парковете и по насипите на околовръстния път на града, съобщиха от градската администрация. Освен че абсорбират въглероден диоксид, дърветата естествено предпазват от градския шум, но и от визуалното замърсяване.

Париж вече е една от най-богатите на дървета столици в Европа, съобщиха от градската администрация. В града има около 200 000 дървета и още 300 000 в градските гори на Булонския лес и Винсен. До 2026 г. трябва да бъдат засадени допълнителни дървета. През първия сезон на засаждане 2020-21 вече са добавени почти 14 000 млади дървета. За тази цел градът работи със собствена дървесна градина.

От 2014 г. Париж наблюдава дървета с автоматизирана система: всяко дърво си има своя собствена дигитална лична карта и се проверява ежегодно. Средно дърветата по улиците не са по-стари от 80 години.

Френският държавен съвет даде ясно да се разбере това лято, че са необходими спешно усилия за подобряване на климата в Париж. Той глоби страната с милиони евро за прекомерно замърсяване на въздуха в няколко града, включително Париж.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase