Снимка: Bulgaria ON AIR

Призив за помощ на жените в Афганистан. Редица активисти използват социалните мрежи, за да повдигнат въпроса за риска от нарушаване на правата на жените, след като талибаните поеха контрола над страната, предава Bulgaria ON AIR.

Носителката на Нобелова награда - Малала Юсуфзаи беше сред първите, които изразиха тревога за бъдещето на жените в Афганистан. Самата тя е белязана завинаги от жестокостта на талибаните. На 15 години бойци на ислямистите в Пакистан я прострелват в главата, заради борбата ѝ момичетата да получат образование.

"Дълбоко разтревожена съм за жените, малцинствата и защитниците на човешките права. Глобалните, регионалните и местните сили трябва да призоват за незабавно прекратяване на огъня", пише тя в профила си в Twitter.  

Още по темата

През последните 20 години жените в Афганистан водеха битка за зачитане на човешките им права. И промяна на места, които не бяха под контрола на талибаните, имаше. Жените участваха в политическия живот, заемайки постове в правителството и в местната власт. Други преподаваха в университета в Кабул или работеха в медиите. Сега обаче властта над цялата страна отново е в ръцете на талибаните. Според мнозина репресиите няма да закъснеят.

"Всички тези жени, които току-що са завършили, всички момичета, които са започнали училище и имат дипломи в ръцете, и амбиции в очите - целият този талант ще бъде пропилян. Вече получаваме съобщения за жени и момичета, които отиват в университета или на работното място, където им се казва да се прибират вкъщи", коментира писателката Надя Хашими.

На първата си пресконференция талибаните заявиха, че ще дадат права на жените, които обаче трябва да са в съответствие със законите на шериата. Това само по себе си означава ограничение на свободите, коментират още активисти.

Опасенията са, че ислямистката организация ще се върне към практиките си от 90-те години, когато жените бяха публично екзекутирани, не можеха да излизат без придружител и бурка и нямаха право на образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase