Снимка: БГНЕС
Военните в Мали, недоволни от реформите на преходния кабинет, задържаха президента и министър-председателя с военен преврат, който разтърси африканската държава, бореща се от години с дълбока криза, съобщава "Дойче Веле".
 
Президентът Ба Ндау и министър-председателят Моктар Уан оглавяват преходното правителство, създадено след преврат през август, за да избегнат заплахата от международни санкции.
 
В Брюксел лидерите на ЕС осъдиха това, което описаха като "отвличане" на малийския президент и министър-председател, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Това, което се случи, е сериозно и обезпокоително и ние сме готови да обмислим необходимите мерки", каза Мишел пред репортери след среща на върха на 27-те държавни глави на ЕС.
 
Преди това ООН, африканските организации и държави като Франция и САЩ бяха осъдили "опита за преврат" в Мали и отхвърлиха всякакви действия със сила, включително евентуалната принудителна оставка на преходните лидери. 
 
В съвместно изявление мисията на ООН в Мали (MINUSMA), Общността на западноафриканските държави (ECOWAS), Африканският съюз, Франция, САЩ, Великобритания, Германия и ЕС "настояват за незабавно и безусловно освобождаване" на двамата политици, арестувани заедно с техните сътрудници.
 
Лидерите на преврата и военните лидери запазиха влияние върху преходното правителство. Това успя да породи съмнения относно ангажимента за провеждане на избори в началото на следващата година. 
 
Двама висши служители, пожелали анонимност твърдят пред „Франс прес“, че войниците са отвели Ндау и Уан във военния лагер „Кати“, в покрайнините на столицата Бамако. Арестът последва реформата на кабинета в отговор на нарастващата критика към временното правителство.
 
След пренареждането на армията са останали стратегическите министерства, които те вече контролираха в правителството, но двама лидери на преврата - бившият министър на отбраната Садио Камара и бившият министър на сигурността, полковник Модибо Коне, бяха изключени. В същото време в столицата се разпространиха слухове за възможен държавен преврат.
 
Премиерът Уан казва пред „Франс Прес“, в кратък телефонен контакт преди прекъсването на линията, че войниците "дойдоха за мен".
 
MINUSMA поиска чрез изявление в Туитър да се запази спокойствие и настоя за незабавното освобождаване на Ндау и Уан. "Тези, които ги държат, ще трябва да отговарят за действията си", предупреди мисията на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase