Снимка: архив, БГНЕС

Държавен преврат е извършен в Мианма. Военните обявиха, че поемат контрола, след като задържаха фактическата лидерка на страната Аун Сан Су Чжи, президента Вин Мин и други висши представители на управляващата Национална лига за демокрация.

Властта е предадена на главнокомандващия въоръжените сили, в страната е обявено извънредно положение за една година. Прекъснати са мобилния интернет и някои телефонни линии в столицата Найпидо и най-големия град Янгон. По улиците са разположени войници, предаде БНТ.

Превратът става след дни на покачващо се напрежение между гражданското правителство и военните. Конфликтът възникна след избори на 8 ноември - втори след края на военното управление през 2011-та.

На вота Националната лига за демокрация спечели достатъчно места за самостоятелно правителство, но военните оспориха резултата като фалшифициран.

Днес трябваше да се събере новоизбраната долна камара на парламента, но военните поискаха отлагане. До 2010 г. Аун Сан Су Чжи прекара близо 15 години под домашен арест и се превърна в символ на борбата за човешките права.

През 1991 г. тя получи Нобелова награда за мир. Вашингтон поиска незабавно освобождаване на задържаните и заплаши с намеса в случай на отказ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase