Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Николас Мадуро и съюзниците му се готвят за победа на парламентарните избори във Венецуела в неделя, които основните опозиционни партии, ръководени от Хуан Гуайдо, бойкотират, предаде Франс прес.

Победата ще даде на управляващата Социалистическа партия на Мадуро контрол над Националното събрание – единствената институция, която все още не в ръцете му.

Загубата потенциално ще остави опозицията и Гуайдо в политическо безвремие, въпреки че той е признат от над 50 държави за легитимен временен президент.

Още по темата

„Знам, че ни чака голям триумф. Знам го!“, обяви Мадуро на предизборен митинг тази седмица.

30-годишният му син Нико, професионален музикант, се кандидатира за депутат от Ла Гуайра, северно от Каракас. „Ще разрешим проблемите, които имаме с ново Национално събрание. Опозицията, екстремистката десница, нямат план за страната“, заяви той пред Франс прес.

Гуайдо (37 г.) призова още през август за бойкот „заради липсата на условия за свободни и честни избори“. Той нарече вота в неделя „измама“, предаде БНР.

Вместо това той и съюзниците му ще се опитат да потърсят публична подкрепа за удължаване на мандата на настоящия парламент.

„Целта на Мадуро не е придобиване на легитимност, а да унищожи демократичната алтернатива във Венецуела“, каза Гуайдо тази седмица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase