Снимка: БГНЕС
Демонстранти оспорват резултатите от парламентарните избори в Киргизстан в неделя. Те успяха да превземат сградата на парламента в столицата Бишкек, съобщи ТАСС.
 
След двучасова конфронтация с полицията група протестиращи успяха да проникнат през загражденията около зданието, където се помещава също администрацията на президента. Източници от президентския офис обаче са потвърдили, че вътре няма сътрудници на държавния глава или депутати.
 
След това недоволните са разграбили сградата. Кадри от киргизки медии показаха изпочупени мебели и стъкла вътре. По-късно дори избухна и пожар. В зданието горят помещения на няколко етажа. На мястото пристигнаха три пожарни автомобила. 
 
По-рано протестиращи успяха да влязат и в ареста на Държавния комитет по национална сигурност, както и да освободят държания там бивш държавен глава Алмазбек Атамбаев. Той беше арестуван през 2019 година с обвинения за корупция и организиране на безредици.
 
От затвора беше пуснат и бившият премиер Сапар Исаков. Той е осъден за корупция в Историческия музей в столицата и във връзка с модернизацията на ТЕЦ "Бишкек".
 
По предварителни данни над 130 души са били ранени по време на сблъсъците снощи, сред тях има служители на силите на реда и медици.
 
Митингът на недоволните от резултатите от изборите започна на централния площад в Бишкек вчера сутринта. Представители на над 10 партии, които не успяха да влязат в състава на парламента, също се включиха. Те настояват за анулиране на резултатите и повторно гласуване. Мотивът им е, че по време на предизборната кампания властите са използвали административни ресурси и са извършили подкупи на избиратели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase