Снимка: БГНЕС

Без окончателен резултат завърши срещата между президента на Турция Реджеп Ердоган и председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел. Тримата разговаряха в Брюксел в понеделник вечер, след като на 29 февруари Турция обяви, че повече няма да спазва сделката за въздържане на мигрантите към Гърция и над 35 хиляди души се оказаха край Одрин.

Двете страни са се разбрали само да бъде направен преглед на споразумението от 2016 г., за да се види кои части от него са изпълнени и кои не,след което ще се срещнат отново.

Вицепрезидентът на Еврокомисията и върховен представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел и турският външен министър Мевлют Чавушоглу “ще изяснят изпълнението на сделката на експертно ниво, за да сме сигурни, че сме на една и съща страница, че интерпретираме по един и същи начин споразумението в Турция и в ЕС”, съобщи след продължилата близо три часа среща Шарл Мишел.

Той добави, че са се опитали да обяснят на турския президент “как ЕС изпълнява ангажимента си за 6 млрд. евро за подкрепа на бежанците в Турция - за сумите, които са изплатени по изпълнени проекти и тези, които са резервирани по продължаващи проекти”. Президентът Ердоган многократно обвини ЕС, че не се е издължил за издръжката на бежанците.

Председателката на Еврокомисията Фон дер Лайен коментира, че решението за експертни преговори е “конструктивен ангажимент, който е предусловие към всяко решение на ситуацията на гръцко-турската граница”.

“Мигрантите се нуждаят от подкрепа. Гърция се нуждае от подкрепа. Но и Турция се нуждае от подкрепа, която да позволи да се намери път напред”, заяви тя след разговорите.

Фон дер Лайен призна, че различията между ЕС и Турция остават, “но говорихме открито по тях и се получи добър диалог”. “Днес разговорът беше по определяне на въпросите, по които да работим”, добави тя.

Председателката на Комисията увери още, че споразумението от 2016 г. за спирането на мигрантския натиск към Гърция, е в сила.

ЕС се е ангажирал “да се придвижим напред по липсващите елементи от споразумението, ако Турция отвърне реципрочно”, обясни Фон дер Лайен.

Това включва обещанието за отпадането на визите за Шенген за турски граждани, което остана неизпълнено от европейска страна, както и евентуално продължаване на финансовата подкрепа.

“Ще минем през цялото споразумение и всеки въпрос ще бъде обсъден и изпълнението му оценено”, увери Фон дер Лайен в отговор на въпрос за визите.

Запитана защо ЕС си затваря очите за използването на сила от гръцката полиция срещу мигрантите на границата, Фон дер Лайен заяви, че “европейските граници трябва да бъдат уважавани” и че спазването на човешките
 права трябва да бъде съблюдавано, включително правото за искане на убежище. Гърция обяви едномесечен мораториум за приемането на молби за убежище.

По-рано председателката на Комисията заяви, че “Ние признаваме факта, че Турция върши огромна работа, грижейки се за милиони бежанци. Ние трябва също да кажем ясно, че това, което се случи миналия уикенд, не може да се повтори”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase