Снимка: Pixabay

Въпреки края на "политиката за едно дете", раждаемостта в страната продължава да намалява, съобщи Нова ТВ. В момента раждаемостта е спаднала до най-ниското си ниво, откакто е създадена Китайската народна република преди 70 години.

През 2019 г. коефициентът на раждаемост е 10,48 на хиляда, това е най- ниският от 1949 г., съобщи Националното статистическо бюро. Родените бебета през 2019 г. са спаднали с 580 000 до 14,65 милиона. Наблюдава се спад в раждаемостта от години, което е предизвикателство пред втората най-голяма икономика в света.

Въпреки ниската раждаемост, населението на Китай достигна 1,4 милиарда през изминалата година. Смъртността през 2019 г. е била 7,14 на хиляда - което води до "естествен прираст" от 3,34%.

Китайското правителство през 1979 г. въведе общонационална "политика за едно дете" с цел забавяне на растежа н анаселението. Всички, нарушили правилото са били изправени пред глоби, загуба на работа и понякога принудителни аборти.

Политиката е виновна за дисбаланса между половете- мъжете все още са с 30 милиона повече от жените. През 2015 г. правителството прекрати „политиката за едно дете” и позволи на двойките да имат две деца.

Тази реформа не успя да обърне спадащата раждаемост в страната. Според експерти това е така, защото облекчаването на политиката не беше придружено с други важни промени, които подкрепят семействата: парична подкрепа за отглеждане на деца и увеличен отпуск по майчинство.

Анализатори казват, че повечето хора финансово не могат да си позволят повече от едно дете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase