Снимка: Reuters

Родителите на американския студент Ото Уормбиър, починал през 2017 г., след като лежа в затвор в Северна Корея, казаха днес, че ще се борят Пхенян да понесе отговорност за неспазване на правата на човека, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Фред и Синди Уормбиър дадоха днес пресконференция в Сеул. Те призоваха правителството на Доналд Тръмп да повдигне въпроса с човешките права в Северна Корея в преговорите за ядрено разоръжаване.

"Моята мисия ще бъде да се търси отговорност на Северна Корея, да бъдат намерени активите й по света" и да бъдат спрени нелегалните й бизнеси. Това каза Фред Уормбиър, който бе поканен на форум на организация, представляваща семейства на отвлечени южнокорейци през Корейската война (1950-1953 г.).
Родителите на Ото Уормбиър казват, че синът им е бил изтезаван в Северна Корея, след като е бил осъден през 2016 г. за опит да открадне пропаганден плакат.

Двайсет и две годишният студент получи сериозни мозъчни увреждания и почина малко след като бе върнат в САЩ във вегетативно състояние през юни 2017 г.

В началото на мандата си президентът на САЩ критикуваше силно Северна Корея за погазването на човешките права и дори покани Фред и Синди Уормбиър на речта си "За състоянието на съюза" миналата година. След това обаче Тръмп започна да омаловажава въпроса с правата на човека в Северна Корея и обсипа Ким с възхвали, когато двамата започнаха ядрените преговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase