Снимка: Reuters

Чилийският президент Себастиан Пинера обяви пакет от социални мерки, за да сложи край на протестите, които разтърсват страната от пет дни заради увеличението на цената на билетите за метрото в Сантяго, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Социалните мерки включват 20-процентно повишение на минималната пенсия, замразяване на цената на тока, частично покриване на разходите за лечение, намаляване на цените на лекарствата и установяване на минимален гарантиран доход за работещите.

"Ние ще внесем за разглеждане в Конгреса тези социални мерки и ще започнем изпълнението им, когато правителството получи тази възможност", заяви Пинера в реч, която бележи рязък завой спрямо последните му твърди изявления към демонстрантите.

Шейсет и девет годишният десноцентристки президент помоли сънародниците си да простят на правителствата, както леви, така и десни, че не са успели да вземат по-рано мерки за ограничаване на дълбоките неравенства в петата най-голяма икономика в Латинска Америка, предаде Ройтерс.

Още по темата

"Вярно е, че проблемите се натрупаха от много десетилетия, а различните правителства не бяха способни да признаят тази ситуация в цялата й величина", заяви Пинера. "Аз признавам и се извинявам за тази липса на визия", добави той.

Протестите, които прераснаха в безредици и стълкновения с полицията, избухнаха в Сантяго на 14 октомври и постепенно обхванаха цялата страна, припомня БТА. Президентът обяви извънредно положение в столицата и други градове и отмени повишението на цената на билетите за метрото, но протестите продължиха, подхранвани от народното недоволство срещу икономическите и социалните условия в страната и неравенството. По данни на властите в резултат на безредиците са загинали 15 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase