Снимка: Reuters

САЩ са готови да отговорят на нападенията срещу саудитски петролни инфраструктури, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес.

Има причини да вярваме, че знаем кой е виновникът, готови сме да отговорим, но ще изчакаме саудитското кралство да ни каже кого смята за отговорен за тази атака и под каква форма да реагираме, написа Тръмп в Twitter.

Още по темата
Йеменските бунтовници хуси поеха отговорност за атаките срещу петролни инсталации на саудитския гигант "Арамко".

В събота американският държавен секретар Майк Помпейо обвини Иран, че стои зад атаките. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави нарече тези обвинения "абсурдни".

Цените на петрола се увеличиха с над 10 процента днес след извършените в събота нападения срещу петролна инфраструктура, намалила наполовина производството на Саудитска Арабия, съобщи "Блумбърг". В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна с 5,38 долара (или с 9,81 процента) до 60,23 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море повиши цената си с 6,65 долара (или с 11,04 процента) до 66,87 долара за барел.

Тръмп пък съобщи, че е разрешил отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на САЩ, ако се наложи стабилизиране на пазарите след нападението срещу саудитските нефтени съоръжения.

Тази мярка може да предотврати скок в цените на петрола, след като атаката доведе до спирането на над 5 процента от дневното производството на суров петрол в света. Резервът от стотици милиони барели суров петрол е бил използван само три пъти, последният от които през 2011 г. заради боевете в Либия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase